Apropos Jammerbugt maj 2019

18. maj 2019

Mens vi venter på mildere vejr

Kom, maj du søde milde – sådan lyder første linje i en af vores kendte gamle danske sange. I skrivende stund har maj langt fra vist sig fra sin milde side, så det er helt på sin plads at synge længselsfulde sange om mildere vejr, som kan lokke os udenfor og nyde bøgen, som - trods alt - er sprunget ud.  

Venskabsbytræf i Jammerbugten

Til gengæld byder maj på et væld af andre glæder. Jeg har for eksempel haft fornøjelsen af at modtage to af vores venskabsbyer, nemlig Strzelce Krajenskie (Polen) og Stadt Tornesch (Tyskland). Der var tale om et fagligt besøg, hvor temaet blandt andet var fjernvarme, affaldshåndtering og genbrug. Fra Jammerbugt Kommunes side havde vi gjort os umage med at sammensætte et varieret program, blandt andet med besøg på Aabybro Fjernvarmeværk og genbrugspladsen i Pandrup. De kulturelle indslag i programmet er også vigtige, og denne gang er der planlagt besøg på Center for Papirkunst i Hune, på Kunst- og Kulturcentret Tranum Strandgård og i Tinghuset i Fjerritslev. 

Noget af det værdifulde ved vores venskabsbysamarbejder er, at det kan berige os med nye indsigter og ideer til, hvordan tingene også kan gøres – og samtidig få os til at reflektere over, hvorfor vi i grunden gør, som vi gør. 

Et genåbnet Svinkløv Badehotel

En anden glædelig maj-begivenhed er genåbningen af Svinkløv Badehotel. Hotellet betyder meget for mange mennesker, og derudover har det stor værdi for hele kommunen som et klassisk ikon for kystturisme langs Jammerbugten. Derfor glæder det mig, at det er lykkedes fonden bag hotellet at genopføre det, så det fremstår både helt nyt – og dog næsten helt som før. Og stadig med stor respekt for de betagende omgivelser og den helt unikke beliggenhed.  

Svinkløv Badehotel genåbner midt i en tid, hvor det går rigtig godt for turismen, og hvor fokus i høj grad er på det stedbundne, på det autentiske og på kvalitetsoplevelser – fx i naturen og med lokale fødevarer. Og det er netop noget af det, Svinkløv Badehotel – og mange andre aktører i Jammerbugten – er gode til at tilbyde. 

Limfjordstunnellen fylder 50 år

Maj er også måneden, hvor vi markerede, at Limfjordstunnelen har knyttet Nordjylland tættere sammen i et halvt århundrede. Siden Kong Frederik IX som den første kørte under Limfjorden i sin Bentley den 6. maj 1969, har 750 millioner biler kørt gennem tunnelen. I dag kører 85.000 biler i døgnet gennem tunnelen, og kapaciteten i tunnelen er ikke bare opbrugt, men oversteget. Da trafikken over Limfjorden - via Limfjordsbroen mellem Nørresundby og Aalborg – allerede i 1969 nåede kapacitetsgrænsen, står det lysende klart, at der er brug for en aflastning; der er brug for en 3. vestlig Limfjordsforbindelse. 

Nordjylland har nemlig brug for den sammenhæng og den dynamik det skaber, at der er gode forbindelser, så mennesker og varer kan komme frem 

Heldigvis ser det ud til, at der efter et meget langt tilløb nu snart er en løsning på vej. Med Finanslov 2019 bliver en opdatering af VVM-undersøgelsen for den 3. Limfjordsforbindelse nemlig sat i gang. Det er afgørende, at den senest i 2021 følges op med en anlægslov, der sikrer etableringen af den 3. Limfjordsforbindelse via den fastlagte vestlige linjeføring. 

Byggegrunde på vej i Saltum og Biersted

Og mens vi venter på vinde fra lunere himmelstrøg, kan vi også glæde os over, at Kommunalbestyrelsen har besluttet at byggemodne 15 parcelhusgrunde i Saltum. Grundene får en attraktiv størrelse, samtidig med at de både kommer til at ligge bynært og med udsigt. Vi forventer, at grundene er klar til salg ved årsskiftet 2019/2020 – dog med forbehold for de vejrmæssige udskejelser.  

Også i Biersted er der nye byggegrunde på vej; her har kommunen opkøbt et areal i den sydvestlige ende af byen til formålet. Det er planen, at byggemodningen af grundene i Biersted opstartes inden sommerferien.