Hvad får vi for pengene?

17. marts 2019

KONSULENTER: I 2018 brugte danske ministerier 4,6 mia. kr. til management- og it-konsulenter. Der er i princippet ikke noget galt i, at man køber konsulentbistand for at løse en opgave, man ikke selv har ekspertise til at løse. Det, man kunne forvente af så store organisationer som ministerierne, er, at de har medarbejdere til at løse opgaverne og ikke har behov for eksterne konsulenter i den grad, der her er tale om. 

Jeg er som liberal stor tilhænger af at lade det private erhverv løse de opgaver de kan. Det bekymrer mig at vi har et embedsværk der i den grad har brug for konsulenter til at løse deres opgaver i den størrelsesorden.

Trafikministeriet har eksempelvis brugt 357 mio. kr. til managementrådgivning i 2018. Jeg er udmærket klar over, at de danske jernbaner ikke kører af sig selv, men jeg vil da som politiker forvente, at der var den tilstrækkelige ledelses kompetence tilstede i et ministerium så det ikke er nødvendigt bruge 357 millioner kr. til rådgivning på det område. Det er rigtig mange penge. Er det, fordi kompetencen ikke er til stede i vore ministerier? Er det, fordi det er bekvemt at lægge ansvaret over på et konsulentfirma? Er det, fordi det er for svært at trænge gennem embedsværket som politiker, når der skal forandres eller er det helt andre årsager?

Jeg har svært ved at forstå, hvad vi får for pengene, men jeg ved hvad vi kunne have fået af varme hænder og velfærd til vore børn og ældre for 4,6 milliarder kroner i 2018.